top of page

NO ESCAPE: Speelsheid als antwoord voor een gezonde relatie

Bijgewerkt op: 15 sep. 2022

Wat heeft speelsheid met een gezonde relatie te maken? Hoe belangrijk is een positieve blik? Waarom is samen plezier maken zo belangrijk? En hoe maakt No Escape daar het verschil?


Een gezonde dosis speelsheid kan je relatie redden van de dodelijke sleur. Ontdek in deze blog hoe ik als therapeut op het idee kwam om een atypische escape room voor koppels te ontwikkelen. Geen tikkende klokken en een ferm slot op de deur, wel een tijdsvacuüm waarin koppels spelenderwijs samen op onderzoek gaan, hun relatie verdiepen, communicatie versterken en elkaar zo (her)ontdekken.


‘Ik voel het niet meer… ’ ‘Sinds de geboorte van ons eerste kindje beleven wij als koppel geen fun meer met ons tweetjes… ’ ‘We hebben het allebei zo druk dat we elkaar zijn kwijtgeraakt… ’

Herkenbaar? Het zijn allemaal uitspraken die ik wekelijks hoor in gesprekken met koppels in mijn praktijk. Partners zijn het gevoel kwijt, voelen zich eenzaam en alleen in hun relatie en geven aan dat ze het idee hebben elkaar niet meer te begrijpen.


Op het moment dat koppels na lang twijfelen kiezen om een afspraak in te plannen bij mij als relatietherapeut zijn we gemiddeld al zo’n zes maanden verder. Zes maanden waarin dit gevoel van eenzaamheid, onbegrip en verdriet alleen maar is gegroeid. Soms is dit al zo exponentieel gegroeid, dat het nog moeilijk is om bij elkaar de positieve zaken te kunnen zien. Het geloof in de slaagkans van de relatie neemt dan snel af en geraakt zelfs mijlenver zoek. Wat een rampscenario, toch?


Stel je voor hoe hun relatie er zou uitzien als zij vroeger tijd hadden genomen om naar elkaar te luisteren, stil te staan bij hoe zij hun relatie beleven, wat zij verlangen van elkaar of gewoon simpelweg tijd hadden gemaakt om samen fun te beleven. De kans is groot dat ik hen dan nooit zou ontmoeten in mijn praktijk, vertrouwend op het feit dat zij als koppel veerkrachtig genoeg zijn om ook in momenten van drukte, chaos of stress bij elkaar terecht te kunnen.


Met een positieve blik zie je meer

Koppels geraken snel verstikt in beperkende denk- en interactiepatronen waardoor een tunnelvisie ontstaat. Het wordt dan vaak moeilijk om meer te zien dan enkel de negatieve kanten van de relatie. Dit beïnvloedt hoe zij naar elkaar kijken, met elkaar omgaan en hun gevoelens voor hun partner ervaren.


Wat als koppels zich meer zouden concentreren op samen plezier beleven dan te blijven steken bij de negatieve zaken? Wat als zij zich zouden openstellen om samen positieve zaken te beleven?


Als partners worden uitgedaagd om hun positieve bril op te zetten en samen positieve ervaringen op te doen, krijgen zij de kans om meer te zien dan enkel datgene waar ze zich aan ergeren. Het beeld dat ze voorheen hadden van hun partner wordt verdund. Er worden als het ware nieuwe beelden toegevoegd aan de manier hoe jij voorheen naar je partner keek.


Hoe meer positieve ervaringen partners samen beleven, des te veerkrachtiger hun relatie wordt. Daardoor worden stress en grote uitdagingen of problemen makkelijker opgevangen. Moeilijkheden breken niet langer je relatie, want je vangt dit samen op.


Met andere woorden: positieve emoties bufferen tegen de effecten van negatieve emoties waaraan het koppel wordt blootgesteld. Dat maakt hun relatie weerbaarder. Het loont dus wel degelijk de moeite om je positivo bril op te zetten. Een win-win-win: voor jou, je partner en je relatie!


Ontsnap niet langer en beleef je relatie

Samen plezier maken als koppel wordt vaak als eerste van de prioriteitenlijst geschrapt. De alledaagse drukte, een eindeloze to-do lijst en een reeks verplichtingen zorgen ervoor dat plezier en connectie met elkaar langzaamaan wegebben. Partners ontsnappen van elkaar en beleven hun relatie niet langer. In het slechtste geval doet die verwaarlozing doet hun relatie uitdoven, waardoor uit elkaar gaan de enige uitweg lijkt. Het is net die trend die ik vanuit mijn professionele achtergrond als relatietherapeut een halt wil toeroepen.


Allemaal goed, maar wat heeft No Escape daarmee te maken?


Ik stel voor dat partners een tijdsvacuüm krijgen, waarin zij niet langer kunnen ontsnappen van elkaar omdat ze elkaar nodig hebben (letterlijk en figuurlijk). Een moment op neutraal terrein waarbij zij worden uitgedaagd om samen als team plezier te beleven, positieve ervaringen op te doen en hun connectie (terug) te voelen. Bewust samen tijd doorbrengen met een speelse insteek, waarbij de focus verschuift van het negatieve naar iets positiefs.


Spel als boost voor je relatie

Spel en samen spelen zijn essentieel om positiviteit in je relatie behouden. Hoe meer koppels samen speelsheid beleven, hoe meer positieve emoties vrijkomen.


Uit onderzoek blijkt dat koppels die vaker speelse activiteiten samen doen meer luchtigheid ervaren waardoor de sleur van alledag, uitdagingen en stress lichter worden. Ze lachen samen, maken plezier, ervaren positieve interacties en (her)ontdekken positieve kanten van elkaar waardoor ze zich emotioneel verbonden voelen en zich gelukkig voelen in hun relatie.


Wanneer ik dit alles ontdekte, heb ik de uitdaging ter harte genomen om koppels dit te laten beleven. Het is mijn persoonlijke missie geworden om de kracht van spel(belevingen) in te zetten om de koppels gelukkig te maken. Geen zware relatietherapiesessies. Wél speelse interventies en belevingen voor koppels waardoor positiviteit terug wordt aangewakkerd en ze ervaren dat zij als partners verbonden zijn. Partners die elk met hun kwaliteiten een team vormen dat er staat en dat geen schrik heeft van uitdagingen.


Om dit allemaal te kunnen waarmaken, besloot ik een tijdje geleden om in samenwerking met Breinbrouwerij een atypisch escape game te ontwikkelen voor koppels.


Zo ontstond… thadaadaa thaa… >> NO ESCAPE.


Met NO ESCAPE willen wij dé specialist worden in onderbouwde, speelse belevingen voor koppels. Onder het credo: ‘ontsnap niet (van elkaar) en beleef je relatie’ willen wij in de toekomst nog heel wat speelse interventies de wereld in knallen.


Meer weten?

In deze blogpost leggen we uit wat de impact is van spel op je relatie. Oh en hier geven we je 6 tips om spel in je relatie te introduceren


Overtuigd?

Boek hieronder het eerstvolgende vrije moment:489 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page