top of page

LET'S PLAY! Hoe speelsheid je als volwassene doet groeien

Bijgewerkt op: 15 sep. 2022

In deze blogpost kom je te weten wat speelsheid voor je volwassenleven betekent en leer je hoe speelsheid je gelukkig maakt. Speels in het leven staan, het levert heel wat op. Stress reduceert, je kijkt positiever naar het leven en je relaties worden beter.


Herinner je nog de uren dat je als kind speelde? Buiten of binnen, met de buurjongens of alleen. Met kleerscheuren terug naar huis keren na een dagje ravotten in de jeugdbeweging. De hele living volbouwen met dominosteentjes om dan vol bewondering toe te kijken naar de vallende steentjes. Op je pantoffels rond de tafel dansen op zondagochtend met teddy in de hand. Zalige tijden! En dan word je volwassen: “Het is gedaan met spelen, je bent nu groot.“


Speelsheid is een attitude

Als ik over spelen en speelsheid spreek denken mensen aan gedrag of een handeling zoals een spel spelen of een mop vertellen. Speelsheid is geen actie, maar een attitude. Het is een houding die ervoor zorgt dat jij lichter en gezonder in het leven staat.


Speelse mensen ervaren hun leven lichter vanwege:

· hun improvisatievermogen

· de verwonderde blik op het alledaagse

· het genot dat ze halen uit nieuwe ervaringen

· vlotte perspectiefwissel, waardoor hindernissen in een ander licht worden geplaatst


Herken jij jezelf in niets van het bovenstaande? Geen paniek, ik leer je verder in deze blog hoe je jouw speelsheidsspier kan trainen, zodat ook jij van al die voordelen kan genieten.


Vol-wassen of half-wassen? Een ode aan spelen voor volwassenen met al z’n voordelen

Spelen is onvermijdelijk gelinkt aan kinderen. Als kind gaat dit vanzelf. Naarmate we ouder worden, verliezen we die spontaniteit en neemt onze speeldrift af. Jammer, toch? Zeker als je beseft dat speelsheid goed is voor je veerkracht en welbevinden. Je hebt er alle belang bij om ook als volwassene te blijven spelen. Waarom denk je trouwens dat escaperooms, casino’s en het autosalon zulke successen boeken? Ze zetten in op een zekere spelfactor.


Speels in je leven staan levert heel wat voordelen op. Spelen reduceert stress, stimuleert je creatief denken, wakkert je gevoel voor innovatie aan, verhoogt het je productiviteit, vergroot je probleemoplossend vermogen, versterkt je sociale banden en maakt je tot een aantrekkelijke partner. Klinkt goed, toch?!


Krijg jij niet genoeg van schrijven, dansen of basketten? Dan is de kans groot dat jij hier een krak in wordt. Als jij er plezier in hebt, dan gaat dopamine door je brein gieren en treedt er een leereffect op waardoor je nieuwe info makkelijk gaat opnemen en onthouden. Jaja, je leest het goed; door te spelen word je ook slimmer.


Spel maakt je productiever en efficiënter

Speels zijn heeft vaak een bittere bijklank. Het wordt gezien als niet productief en zonde van je tijd. Eerst werken, dan spelen. Eerst inspanning, dan ontspanning. Dat zorgt ervoor dat we te weinig spelen. Als we het dan wel doen, gaat het vaak gepaard met een schuldgevoel, want onze to-dolijst was nog niet afgevinkt. Maar wat als spelen juist als katalysator werkt? Wat als je met een vleugje spel, net productiever en efficiënter wordt?


Deze bittere bijklank schijnt ook door in hoe wij speelse mensen percipiëren. Zij worden vaak niet au sérieux genomen en als onbetrouwbaar gezien. Terwijl de volwassen wereld snakt naar half-wassen, speelse insteken.


Zonder spelen drogen onze hersenen op

Als we een tijdje niet hebben gespeeld, ‘dwingen’ onze hersenen ons om deze schade in te halen. Dit zie je bij zaakvoerders die na een drukke werkweek samen op afterwork drink gaan, studenten die na een stresserend examen uitbundig op de dansvloer swingen of kinderen die van zodra de autodeur opengaat na een lange autorit het grasplein van de wegparking onveilig maken.


Als we te weinig spelen, dan loert somberheid en depressie om de hoek. Spel, spelen en speelsheid zijn de onzichtbare zuurstof die ons leven zoet maken. Zoetstof dus.


Kan je je inbeelden hoe jouw leven zonder boeken, film, theater, muziek, sport of een flauwe grap er zou uit zien? Zonder flirten, naar de wolken staren bij het dagdromen of ironie? Een droge bedoening, toch?


Ik doopte mijn praktijk niet voor niets onder de naam: Bittere ernst, zoete verwondering. Mijn missie: samen voor een spontaner, assertiever, vrijer en meer eigen leven in verbinding. Het middel hiertoe: spel in woord en daad.


Als therapeut krijg ik tijdens mijn consultaties regelmatig mensen over de vloer die hun speelsheid volledig verloren hebben. Mensen die het zich afgeleerd hebben zichzelf te zijn door zich volledig ten dienst te stellen van het verlangen van de ander. Het zijn volwassenen die als zombies opgesloten in hun gouden kooi op automatische piloot en zonder enige passie hun job letterlijk uitvoeren. Dat allemaal terwijl ze snakken naar hun warme zomervakantie waarbij ze zandkastelen bouwen met hun kinderen.


Hier wil ik als therapeut graag een verschil maken. Mijn ambitie: samen met jou deze wereld terug dat zoete, speelse laagje geven. Let wel: het is niet omdat ik speel met mijn cliënten, we samen actief dingen doen en ik hen prikkel om buiten hun patronen en gekende denken/handelen te treden dat ik hen niet au sérieux neem.


Via spel en spontaniteit laat ik volwassenen terug zichzelf, de ander en de wereld rondom hen ontdekken. Iedereen speelde als kind, laat ons dit gevoel en plezier terugvinden.


De wereld zou een mooiere plaats zijn als we meer zouden spelen. Oh ja, wist je dat dit wetenschappelijk is bewezen? Spel is een serieuze aangelegenheid, wees daar maar zeker van.


Vele groten der aarde zijn nooit gestopt met spelen. Denk maar aan Picasso.

Blijf dus vooral spelen! Speel, wie weet win je ooit een Nobelprijs.


Hier alvast 5 tips om speelsheid in je leven te blazen.


Klaar voor een unieke 'Schatten op Zolder'-spelervaring?

Boek hieronder meteen het eerstvolgende vrije moment:


143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page